Brzi kolač
Svaki recept za ¸¸brzi¸¸ kolač započinje...
Začinima. Začinjen je opisnim i gradivnim pridevima: lako, jednostavno, brzo,
kremasto... Nafilovan ¸¸praktičnim¸¸ uputstvima: bez pečenja, u 3 koraka, u 4
koraka, uz 5 aerobik vežbi i 7 joga uZdisaja (punim plućima)... Jer tu je
deminutiv koji i najtežu muku modernih domaćica svodi na minimum: sladak
¸¸kolači游, ukusan ¸¸zalogajči游, super ¸¸tortica¸¸... I dok gosti stižu – a
tu su negde, pred vratima, vi imate ČITAVIH ½ sata da pripremite dezert – jer
više vam i ne treba. To je BRZ kolač. Stižete i da se isfenirate, našminkate,
lepo obučete i izvadite porcelanski servis iz vitrine. Sve dok ne pročitate
prvi red recepta: umutiti penasto u čvrst šlag 11 belanaca (koliko čvrst i koja
je merna jedinica čvrstoće pene od belanaca?) koja ste prethodno odvojili od
žumanaca. Šta se radi sa žumancima, postaće (ne)jasno kasnije. Šećer u prahu i
margarin se uvek mute ODVOJENO sve dok smesa ne postane PENASTA I BARŠUNASTA
(ni traga od merila svojstva baršunast / nedovoljno baršunast... nema cak ni
indikacija...) - uz uputstvo da se suvi i vlažni sastojci UVEK mešaju odvojeno.
Da li margarin spada u suve ili u vlažne sastojke? Za šećer u prahu stavljam
ruku u vatru da je suv. Za margarin međutim – ne. Sem ako je biljni. Ali da li
je biljni margarin zaista suv? Ako je suv, zašto ga upija svaki materijal (tj.
košulja ¸¸iskusne¸¸ domaćice koja nosi uzorke sastojaka brzog kolača na
sebi...).
I nastavlja autorka recepta svoj čas organske
hemije: da kolač ne bi bio žilav (ko i kako procenjuje ¸¸žilavost¸¸ i da li je
to ista žilavost kao kod npr. korena stabla?), neophodno je biti oprezan sa
čašama, šoljama, kašikama i količinama koje koristimo! Aha, napokon neke
poznate merne jedinice. Čaša ili šolja ili toliko i toliko kašika. I u trenutku
kad vam nešto napokon postaje jasno, grom stiže kroz UPOZORENJE: ¸¸Potrudite se
da saznate da li među onima koji će jesti vaše kolače ima onih koji poste ili
su alergični na nešto ili su na neke namirnice intolerantni pa izbor kolača
prilagodite njima.¸¸ Sve to uz link za intolerantnost - i još jedan poseban
link za gluten. Jer gluten je viša matematika. Tu se i količine sastojaka
menjaju (kao i merne jedinice istih – ne, nije isti broj šolja i kašika brašna,
šećera i margarina za alergične na gluten – ovu matematičku funkciju /
korelaciju kao i da su razmere ANALOGNE – već shvatam – imali smo statistiku na
fakultetu). Ali višu matematiku NE. Kao ni gastroenterologiju. One linkove za
intolerantnost ni slučajno ne otvarajte sem ako su vam bliski pojmovi histamin,
salcilati i imunizacija.
U slučaju da nastavljate pretragu a u cilju
izbegavanja alergijskih šokova, zanesvešćivanja, gušenja, fijukanja sirena i
Urgentnog i pređete sa ¸¸brzog¸¸ na ¸¸jednostavan¸¸kolač – sa samo 3 sastojka,
prvi recept na internetu otpada jer NE, verovatno nemate nemasni neslani krem
sir sasvim slučajno u frižideru. I ne, ne umete da mutite penasto i baršunasto
i pečete koru u rerni a da ste prethodno ¸¸grubo¸¸ spustili smesu u tepsiju
(koliko grubo?) da ispusti vazduh jer postoji opastnost da kolač tokom pečenja
popuca. U slučaju da ste, kao ja, ubeđeni da kolač neće tek ispucati već će se
čitav krater otvoriti u rerni, neće pomoći spuštanje na jednu lestvicu niže i
pretraga ¸¸lakših¸¸ recepata od ¸¸samo¸¸ 2 sastojka. Za koje je neophodno: da
imate, sasvim slučajno, papir za pečenje kod kuće i da znate TAČNO kako ga
iseći da ¸¸pristaje¸¸ dnu i stranicama tepsije. Jer kad papir ``pristane``,
sledi korak br. 2 kada savršeno ¸¸pristaje¸¸ i smesa koju smo prethodno (opet)
penasto i baršunasto umutili. I ne, taj korak nismo savladali. Svih 10-tak
sledećih recepata na internetu su slični i u istoj meri komplikovani. I ako vas
do sada neki link nije odveo na voćne kolače (barem ¸¸zvuče¸¸ jednostavnije),
uskoro će. Jer od nežno umućenih pena koje se zatim grubo (i muževno?!?) bacaju
u tepsiju i bude neprijatna sećanja na svaki flert koji je baš tako nežno i
započeo a završio se eksplozivno na 220 oC prepečen i odozgo i odozdo, do
seksualno obojenih asocijacija koje vam mirišu na zagoreli roštilj u sosu od
hipersenzitivnih alergičnih i netolerantnih gostiju – deli vas tek jedan korak.
A voće je ipak voće. Letnje, bezbrižno, kao miris povetarca duboko urezan
u lik vaše, već davno nekadašnje, prve, nevine i nikad zaista dodirnute,
simpatije.
Recept: pristupiti rajskom voću uz svo dužno
poštovanje. Nežno ga umešati u šlag krem. Naneti špatulom u kalup, razmazati,
senzualno dodirnuti usne jednom sočnom malinom umočenom u šlag. Malinu zatim
konzumirati. Kolač staviti na led. Tamo gde je i simpatija – zaleđena u
sećanju, nepomična kao kip napravljen od najlepšeg dragog kamenja. Okamenjen
živi bedem. Čuvar mladosti. Svetinja.
Zaleđenu konstrukciju izvaditi iz zamrzivača
posle 3 sata. Ponovo premazati još jednim slojem šlag krema. Ukrasiti CELIM
voćem. Ne seckati voće i ne kvariti božansku simetriju. Posuti sjajnim jestivim
kamenčićima od roze štrasa koji vam se slažu uz rumenilo (ne, ne prodaje se u
kompletu u parfimeriji). Krater u sredini, trag od kalupa za mramorni ruski
kuglof, zakamuflirati po želji ukrasnim (takođe jestivim) cvetom. Ili ostaviti
kao trag prošlosti: prirodni vulkan, izranja iz ruskih stepa obavijenih divljim
plaštom beskrajnih putešestvija Dostojevskog. Obrastao malinama, posut
kristalnim roze kamenčićima, spreman da eksplodira, tiho kulja pre nego što
odvede u raj... I savršeno prijanja našoj slavenskoj duši u nedostatku
¸¸pravog¸¸ metalnog kalupa sa obručem koji se zaključava, otključava i ima više
kopči od inkvizicijskog pojasa nevinosti. Dalje ne dodavati ništa. Svaka
inspiracija na krilima entuzijazma i erotike a relevantno sa dodatnim
količinama krema / šlaga / pudinga može opteretiti konstrukciju i razrušiti joj
temeljne stubove.
NAPOMENA: ako niste žena sa sela koja od 5.
godine smenjuje baku, ujnu, strinu i tetku u kujni, kuva za 12 ljudi i muti
penasto i naglavačke, ne primenjujte nikakav komparativni pristup, matematičke
funkcije, jednačine sa 8 nepoznatih, hemiju i medicinu. Ne proučavajte
alergije, tolerantnost i intolerantnost - prepustite varjaču domaćici. Dovoljno
ste korisni društvenoj zajednici takvi kakvi jeste. Ideal savršenstva nametnut
savremenoj ženi je teret. Kao što je i puding teret kad se prelije preko šlaga.
Šlag je nežan, penast, lagan, propušta i popušta – pod teretom teškog i gustog
pudinga. Koji još pravi i ugruške – tek tako, sam od sebe. A težak je za rad...
Zahteva pažljivo mešanje da se ne zgrudva, hoće lako da zagori, lepi se za dno
i za zidove šerpe i uopšte se lepi gde god se nađe a najčešće za dno dna,
prijanja momentalno iako je iznutra fragilne strukture - jako jako osetljiv na
svaki dodir i malo oštriji pokret. Ne pomaže mu ni silna masa koju ima... I ne,
nažalost, kad puding sretne fiziku, ubrzanja su retka, onda kad se puding
odlepi od dna a prionuo je dobro... Teška grudva.
A u kulinarstvu – ili imate merak, ili
ne. I nema odgovora šta rade živa žumanca u receptu za kolač. Taj je brzi
i bez pečenja – namenjen samo tolerantnima.
Comments